Al 41 (bijna) circulaire bouwprojecten in Vlaanderen

Door Elke Wouters op 7 maart 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu

Er werden binnen Vlaanderen Circulair op twee jaar tijd 41 bouwprojecten ingediend. De projecten ontvingen in totaal 3.700.000 euro aan subsidies. Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA) vroeg de cijfers op bij het kabinet Leefmilieu. “Volledig circulair bouwen staat nog niet op punt, maar deze projecten brengen wel alle opgedane kennis samen om verder te groeien naar volledig circulaire gebouwen. Dat is nodig om de ecologische voetafdruk van de bouwsector ingrijpend te verkleinen”, aldus Wouters, “Meer dan 60% van onze CO2-uitstoot heeft te maken met de materialen die we gebruiken.”

Wat is circulair bouwen?

Bouwprojecten zijn vandaag nog steeds erg lineair. Grondstoffen worden gewonnen en materialen geproduceerd, in een gebouw gebruikt en na afbraak lang niet allemaal gerecycleerd. Bij circulair bouwen kiest men voluit voor materialen die hergebruikt kunnen worden. Via ‘urban mining’ kunnen bouwmaterialen gedemonteerd en hergebruikt worden in nieuwe circulaire gebouwen. Zo moet er niet steeds gebruik gemaakt worden van nieuwe, ooit eindige grondstoffen en de energetische uitstoot die met de productie samenhangt. Ook de invulling van de gebouwen moet variabel kunnen zijn. Denk hierbij aan een kerk waarbij men bij de bouw al rekening houdt met een makkelijke omvorming: naar een socio-cultureel centrum, welzijnsvoorziening of administratief gebouw, afhankelijk van de maatschappelijke nood. En last but not least moeten onze gebouwen en de grondstoffen erin, langer kunnen meegaan.

In de kinderschoenen

“Circulair bouwen staat vandaag in Vlaanderen nog in de kinderschoenen”, legt Wouters uit, “Voor de overgang van bouwen zoals we het nu doen naar bouwen binnen een kringloopeconomie is het nodig de bouwsector inzicht te geven in de obstakels en de oplossingen om de broodnodige transitie in de bouwsector te versnellen. Dat er vandaag al 41 concrete projecten letterlijk in de steigers staan als test case, is dan ook een heel goede zaak, want daar worden concrete oplossingen samengebracht.”

Op 22 februari 2019 werd de Green Deal Circulair Bouwen ondertekend. Doel is 3,5 jaar lang een concreet project rond circulair bouwen te starten en op werven circulaire bouwpraktijken uit te testen. Elke Wouters hoopt evenwel dat de bouwpraktijk niet wacht tot 2023 om het circulair bouwen te omarmen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is