Solidariteitsfonds tussen gemeenten nodig in strijd tegen drugsafval

Door Elke Wouters op 24 januari 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu

Illegale storten van drugsafval zijn een groeiend probleem in Vlaanderen. In 2018 werd er een triest record bereikt: er waren dat jaar in België 43 meldingen. Er zijn niet alleen meer gevallen, ook in het aantal liters zien we de laatste jaren een grote stijging. Opmerkelijk is dat maar liefst 30 van de meldingen uit Limburg kwamen. Een mogelijke verklaring hiervoor zouden de vele grensgemeenten met Nederland kunnen zijn, want ook daar zijn de cijfers gestegen. De chemicaliën in het afval kunnen giftig, bijtend, brandbaar of in sommige gevallen zelfs explosief zijn. Waakzaamheid en bewustwording onder de bevolking is dan ook zeer belangrijk. Maar het kan nog erger: er zijn intussen gevallen bekend waarbij deze chemicaliën in de voedselketen terechtkomen. We hebben er dus alle belang bij dat deze illegale dumpings snel opgeruimd worden.

Er zijn ook gevallen bekend waarbij bepaalde chemicaliën in het drinkwater terechtkomen. Deze incidenten worden altijd zeer snel ontdekt en er is geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Een probleem hierbij is wel dat deze chemicaliën technisch nog niet uit het drinkwater gehaald kunnen worden, waardoor het verloren gaat. Elke: “Hier zoekt men best naar een technische oplossing om deze resten uit het water te halen, zodat erger kan worden voorkomen.”

“De grensgemeenten kunnen dit groeiende probleem niet alleen de baas. De OVAM staat hen bij met expertise, maar er zijn ook middelen nodig voor de politiediensten, die meestal tussenkomen”, aldus Elke, “daarom sta ik net als minister Schauvliege achter het oprichten van een solidariteitsfonds, zodat de kosten wat meer verdeeld kunnen worden tussen gemeenten onderling. Helaas zien we momenteel weinig beweging vanuit die gemeenten en lijkt het volgens mij de taak van de minister om een eerste aanzet te geven.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is