Vlaanderen moet af van label “meest verharde regio in Europa”

Door Elke Wouters op 15 april 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu

Nergens in Europa vind je meer beton dan in Vlaanderen. Maar liefst 14,2% van onze oppervlakte is verhard. “Daarom is het meer dan ooit nodig om in te zetten op onthardingsprojecten, zodat er meer ruimte komt voor natuur en de insijpeling van water”, aldus Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA). De Vlaamse Regering besliste om 5 miljoen extra in te zetten uit het klimaatfonds om Vlaanderen te ontharden.

Onthardingsprojecten

Overheden, verenigingen, organisaties, bedrijven en scholen kunnen hun onthardingsproject indienen en zo aanspraak maken op een subsidie. Projecten van particulieren worden op dit moment niet toegelaten in de subsidieregeling. Wouters: “In totaal zijn er 282 unieke projectvoorstellen. 211 hiervan houden een quick-win in. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vervangen van geasfalteerde parkeerplaatsen door doorlatende parkeerplaatsen of om het vergroenen van de ondergrond van bijvoorbeeld een speelplaats. Maar uiteraard zijn er ook ontsnipperingsprojecten op grotere schaal, zoals het onthardingsproject van GruunRant in de rand rond Antwerpen.”

Belangrijk voor wateropslag en klimaat

Het ontharden van de bodem levert grote voordelen op. In Vlaanderen is water een schaars goed, daarom moeten we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk regenwater in de bodem kan sijpelen. Daarnaast is er logischerwijs ook klimaatwinst bij het vergroenen van de bodem. “We hebben er dus alle belang bij om niet langer Europese koploper te zijn als het gaat over betonneren”, besluit Wouters.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is