We weren jaar na jaar meer textiel uit ons restafval

Door Elke Wouters op 3 mei 2019, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu

De Vlaming sorteert steeds beter. Ook op vlak van textiel is er jaar na jaar een opvallende verbetering, zo blijkt uit cijfers van Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA). “In 2017 werd er bijna 54.000 ton textiel apart ingezameld. De kledingcontainer blijft de populairste manier om dat te doen.”

Kledingcontainer blijft populair

Van de 54.000 ton ingezameld textiel werd 39.000 ton gedropt in een kledingcontainer. De rest van het textiel werd ingezameld via het recyclagepark, de kringloopwinkel, huis-aan-huisophaling of lokale initiatieven. Wouters: “Het is goed om vast te stellen dat we zulke grote hoeveelheden textiel uit het restafval weren. De productie van textiel weegt op het milieu, dus hergebruik en recyclage moeten verder aangemoedigd worden.”

Nieuwe sorteerboodschap

Sinds vorig jaar is er een nieuwe sorteerboodschap voor textiel. Tot dan lag de focus vaak alleen op herbruikbare kledij en schoenen. Met de nieuwe sorteerboodschap worden ook versleten kledij, schoenen, handdoeken, lakens,… selectief ingezameld. “Door de aanpassing van de sorteerboodschap zal de selectieve inzameling van het textielafval nog toenemen waardoor een maximaal resultaat zal bereikt worden”, besluit Wouters. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is